Biografie


Jiddu Krishnamurti werd geboren op 11 mei 1895 in Madanapalle, een stadje in het zuiden van India. Hij en zijn broer werden in hun jeugd geadopteerd door Dr Annie Besant, de toenmalige president van de Theosofische Vereniging. Dr Besant en anderen maakten bekend dat Krishnamurti voorbestemd was om de wereldleraar te worden, wiens komst de Theosofen voorspeld hadden. Om de wereld op deze komst voor te bereiden, werd een wereldwijde organisatie de “Orde van de Ster in het Oosten” opgericht en werd de jeugdige Krishnamurti als leider aangesteld.

Echter, in 1929 verzaakt Krishnamurti aan de rol van meester die hij verwacht werd op te nemen, en ontbindt hij de Orde met zijn vele volgelingen, en geeft alle gelden en eigendommen terug die gedoneerd waren voor zijn werk in de Orde. Van dan af, gedurende bijna 60 jaar tot aan zijn dood op 17 februari 1986, reist hij de hele wereld rond om lezingen te geven aan enorme groepen toehoorders en aan individuele personen over de noodzaak van radicale verandering bij de mensheid.

Krishnamurti wordt wereldwijd gezien als één van de grootste denkers en religieuze leiders van alle tijden. Hij verkondigde geen enkele filosofie of religie, maar sprak over de dingen die ons allen in ons dagelijks leven bezighouden, van problemen in de huidige moderne maatschappij met zijn geweld en corruptie, van de zoektocht van het individu naar veiligheid en geluk, en de noodzaak voor de mensheid om zichzelf te bevrijden van de innerlijke lasten van angst, boosheid, gekwetst zijn en verdriet.

Hij vertelde met uiterste precisie over de subtiele werking van de menselijke geest, en toonde de noodzaak om een diepe meditatieve en spirituele kwaliteit in ons dagelijks leven te brengen. Krishnamurti behoorde niet tot enige religieuze organisatie, sekte of land, noch tot enig politiek of ideologisch gedachtengoed. Integendeel, hij was overtuigd dat die factoren juist de oorzaak zijn die de mensheid verdelen en tevens de oorzaak zijn van conflict en oorlog. Hij herinnerde er zijn toehoorders onophoudelijk aan dat wij allemaal in de eerste plaats mensen zijn en geen hindoes, moslims of christenen, dat wij zijn zoals de rest van de mensheid en niet van elkaar verschillen. Hij vroeg ons om met lichte tred op deze aarde te bewegen zonder onszelf of onze omgeving te vernietigen. Hij gaf zijn toehoorders een diep respect en gevoel voor de natuur mee.

Zijn leringen overstijgen de door de mens geconstrueerde geloofssystemen, nationalismen en sektevorming. Tegelijk geven de leringen een nieuwe betekenis en richting aan de menselijke zoektocht naar waarheid. Zijn leringen, naast hun relevantie voor de moderne tijd, zijn tijdloos en universeel. Krishnamurti sprak niet als een goeroe, maar als een vriend en zijn dialogen zijn niet gebaseerd op traditionele kennis, maar op zijn eigen inzicht in de menselijke geest en zijn kijk op het heilige, waardoor hij altijd met een zekere frisheid communiceert, toch is de essentie van zijn leringen gedurende al die jaren onveranderd gebleven. Wanneer Krishnamurti tot grote groepen toehoorders sprak voelde men dit aan alsof hij zich tot elk persoon afzonderlijk richtte, over haar of zijn persoonlijk probleem.

In zijn privé gesprekken was hij een medevoelend leraar in volle aandacht luisterend naar de man of vrouw die naar hem kwam in zijn of haar pijn, om ze aan te moedigen zichzelf te genezen door hun inzicht in zichzelf. Religieus geschoolden ondervonden dat zijn woorden een nieuw licht wierpen op traditionele concepten. Krishnamurti nam de uitdaging aan om samen met de moderne wetenschappers en psychologen te dialogeren door samen met hen, stap voor stap, hun theorieën te bespreken en maakte het zo soms mogelijk beperkingen van deze theorieën te onderkennen.

Krishnamurti liet een grote hoeveelheid literatuur achter in de vorm van publieke gesprekken, geschriften, gesprekken met leraars en studenten, met wetenschappers en religieuze figuren, gesprekken met individuele personen, radio en televisie interviews en brieven. Veel van deze gesprekken, dialogen, interviews zijn gepubliceerd in boeken, audio opnames, video/dvd opnames.

Meer informatie over het leven van Krishnamurti kan gevonden worden in de biografieën van Mary Lutyens en Pupul Jayakar (beiden vertaald in het Nederlands).


Belangrijkste Nederlandstalige Biografieën over Krishnamurti

Pupul Jayakar : Krishnamurti – Een biografie
Uitgeverij Altamira – Hillegom 1986
ISBN 90-6963-029-X

Mary Lutyens : Officiële vertaling van de Biografie Van Krishnamurti in 3 delen

Deel 1 : Jeugd en bewustwording – 1991 – ISBN 10 9020253921
(Dit eerste volume beschrijft zijn leven vanaf zijn geboorte tot 1935)

Deel 2 : Jaren van vervulling – ISBN 10 9020254402
(Beschrijft zijn leven van 1935 tot 1980).

Deel 3 : Weg zonder einde – ISBN 10 9020246399 (Beschrijft het leven van Krishnamurti van 1980 tot aan het einde van zijn leven in 1986)

Mary Lutyens : De Levensweg van Krishnamurti 1895-1986
ISBN 978 902025 5805
(Een samenvatting van de trilogie van het leven van Krishnamurti)

De gegevens over de Franse vertalingen van de Biografieën zijn te vinden op het Franstalige deel van deze website :
www.krishnamurti.be/francais/biographie

De gegevens van de oorspronkelijke Engelstalige Biografieën zijn eveneens te vinden op het Franstalige deel van deze website :
www.krishnamurti.be/francais/biographie